Nemec.Mart
|
 |
« kdy: 02.04.2012, 21:18 » |
|
Majitelka domu se rozhodla po zhruba 17 letech pro kolaudaci RD. Původní dokumentace se zřejmě nedochovala a bude nutno udělat PDSP elektroinstala ce kvůli revizi a následné kolaudaci. Co všechno by tato dokumentace měla obsahovat? Majitelka se pokusila dohledat řemeslníky co se na díle podíleli, ale bohužel po takové době celkem marně.
|
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 03.04.2012, 08:52 » |
|
A Stavební úřad chce projekt na el.instalaci ? To slyším poprvé v životě na RD ?  Ke kolaudaci ? Projekt požaduje RT při provádění revize....jina k SÚ alespoň v našich končinách stačí RZ výchozí, nebo mimořádná ....podle okolností ! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 03.04.2012, 09:04 » |
|
DSPS (nejenom elektro) je nedílnou součástí stavby podle stavebního zákona §125: (1) Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení. V případech, kdy dokumentace stavby nebyla vůbec pořízena, nedochovala se nebo není v náležitém stavu, je vlastník stavby povinen pořídit dokumentaci skutečného provedení stavby. Při změně vlastnictví ke stavbě odevzdá dosavadní vlastník dokumentaci novému vlastníkovi stavby.
Stavební úřad by jí měl vyžadovat.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 03.04.2012, 09:18 » |
|
A Stavební úřad chce projekt na el.instalaci ? To slyším poprvé v životě na RD ?  Ke kolaudaci ? Projekt požaduje RT při provádění revize....jina k SÚ alespoň v našich končinách stačí RZ výchozí, nebo mimořádná ....podle okolností !  Pokud ke kolaudaci SÚ přijme jakoukoliv jinou revizi než výchozí, v podstatě tím "posvětí" že byl objekt v rozporu s platnou legislativou používán nezkolaudovaný . To je ten problém, který se tu neustále vrací v různých vláknech - asi je cosi špatného v práci "některých" SÚ, když jejich požadavky jsou napadnutelné, že nejsou v souladu se stavebním zákonem nebo dalšími legislativními požadavky
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Nemec.Mart
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.04.2012, 14:57 » |
|
Výchozí revizní zpráva byla vyhotovena, majitelka však kolaudaci neudělala a prý je tam nějaká lhůta na stáří RZ což jí bylo řečeno na stavebním úřadě. Změn bylo opravdu mnoho a hodně by pomohlo, pokud by jim stačila jen pravidelná revize podle starších norem. Tuto informaci jsem zatím bohužel nikde nenašel a dokumentaci se snaží majitelka dohledat. Je to bohužel známá známého a tak se jim snažím dohledat nějaké informace jak postupovat a pak jak už to tak bývá budu po zásluze potrestán  .
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 03.04.2012, 22:36 » |
|
Instalace se reviduje podle norem platných v době jejího vzniku. Spíš mě udivuje, že vám SÚ dovolil stavbu tak dlouho užívat bez kolaudace.
Sakra!! A proč mě to vůbec neudivuje? Projektovou dokumentaci skutečného provedení jsem snad ještě na vlastní oči ani neviděl.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 04.04.2012, 10:06 » |
|
Instalace se reviduje podle norem platných v době jejího vzniku. Spíš mě udivuje, že vám SÚ dovolil stavbu tak dlouho užívat bez kolaudace.
Co je na tom divnýho? V rodině se nám stalo, že v 50. letech se postavil dům a kolaudovali. Ze SÚ přišel seznam závad, vykašlali se na to a v 90. letech se zjistilo, že dům není zkolaudovaný. Ve finále chtěl SÚ plány domu podle skutečnosti, revizi plyn, elektro a komín, dali vyjádření k užívání a jede se dál...
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 04.04.2012, 11:38 » |
|
Sakra! A proč mě to vůbec neudivuje? Projektovou dokumentaci skutečného provedení jsem snad ještě na vlastní oči ani neviděl.
Já ji viděl dle skutečného provedení asi 2x v životě ! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 04.04.2012, 13:46 » |
|
Když mohou bez řádné dokumentace skutečného stavu úspěšně fungovat např. celé vn rozvodny elektráren, proč by bez ní nemohl fungovat nějaký rodinný domek ?
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04.04.2012, 14:02 » |
|
Co je na tom divnýho? V rodině se nám stalo, že v 50. letech se postavil dům a kolaudovali. Ze SÚ přišel seznam závad, vykašlali se na to a v 90. letech se zjistilo, že dům není zkolaudovaný. Ve finále chtěl SÚ plány domu podle skutečnosti, revizi plyn, elektro a komín, dali vyjádření k užívání a jede se dál...
Před pár lety jsem revidoval instalaci domu. Došlo k tomu, že babička před 30 lety nechala přistavit část domu a na kolaudaci se vykašlala. Teď zemřela a dědici zjistili, že ta přistavená část domu úředně neexistuje. Aby měli co dědit, museli kolaudaci provést nyní a po mě chtěli revizi. Pro mě to byla snadná práce. Jelikož se rozhodli následně dům kompletně zrekonstruhova t, uvedl jsem instalaci do bezpečného stavu štípačkami (hned po druhé nalezené nenulované zásuvce).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.04.2012, 15:12 » |
|
Projektovou dokumentaci skutečného provedení jsem snad ještě na vlastní oči ani neviděl.
Ono to ani není možné. Dokumentace skutečného provedení nemůže být totiž projektová. Je to slovní nonsens. 
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 04.04.2012, 17:22 » |
|
Ono to ani není možné. Dokumentace skutečného provedení nemůže být totiž projektová. Je to slovní nonsens.  Ovšem tedy ale hodně blbě používaný širokou elektroveřejno stí. A jaký je tedy rozdíl mezi projektovou dokumentací a dokumentací? Projektovou dokumentaci dělá projektant a dokumentaci jakákoli osoba znalá problému?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 04.04.2012, 17:45 » |
|
Když to vezmem do důsledku, projektant nikdy neprojektuje. To dělá architekt.
Edit: protože vytváří dokumentaci, neměl by se nazývat dokumentant, dokumentista nebo dokumentarista?
|
|
|
|